2024 var andet år med bivask og midetælling
Det skulle det gælde alle 11 bifamlier, men ikke mindst skulle alle lære at vaske bier.
Vi vasker 300 bier i 93 % husholdningssprit. Det er den metode der er mest effektiv.
I skolebigården 2024 - skrevet i Honningtavlen Oktober 2024.
Monitorering af midenedfald ved løbende bivask og total yngelfratagning var planen for år 2.
I modsætning til at have tre prøvefamilier sidste år, gik vi all in på hele skolebigården.
Planen blev forstærket af, at biavlerforeningerne blev gjort opmærksomme på, at midler til behandling af sygdomme hos bier faktisk ikke må ske med hjemmeblandede myre- og oxalsyreblandinger. Der skal bruges blandinger fra godkendte producenter, solgt af godkendte forhandlere. Dem venter vi stadig på.
Varroabekæmpelse uden kemi er et projekt, der på den lange forsøgsbane skal udvikle bifamilier der er mere resistente overfor varroamider. Dertil når vi ikke, når vi systematisk behandler alle familier med myresyre i august og oxalsyre i december, for at slå mider ihjel.
Vi ved ikke om familierne har behovet eller om de faktisk selv kan håndtere miderne.
Det vil sige... vi ved at de fleste familier bukker under i løbet af få sæsoner, hvis ikke biavleren gør noget for at begrænse varroamiderne. Svaret i projektet er derfor at begrænse dronningens yngel i 4 uger. Det forhindre varroamiderne i at finde formeringsmuligheder og derved begrænses deres antal. Midetrykket følges løbende ved at vaske bier i sprit og tælle hvor mange mider der falder døde ned. Ud fra antallet beregnes hele familiens midetryk. Den yngelfri periode kan så ”sættes ind” hvis og når midetrykket bliverfor højt.
Illustration af
varroamidens
formering i cellerne
Midevask - pragmatisk tilgang
Der var planlagt midevask i skolebigården 4 gange i løbet af sommeren. I var alle inviteret til at deltage i lodtrækning om 10 midevaskere, hvis I ville vaske og tælle hjemme. Vi har stadig de 10 vaskere stående, da ingen har lagt billet ind. Så kom frisk…
Jeg håber, at alle der kom i skolebigården kender og kan bruge opskriften på midevask, selv om vi ikke talte alle familier 4 gange. Dels tager det noget tid og vi har ikke været nok til stede, dels er der en vis naturlig modvilje mod at drukne 300 bier i sprit. I skolebigården har der heller ikke været midenedfald i maj og juni. Så selvom det er positivt, så efterlader det døde bier ”for ingenting”. Så det gled lidt ud, men forhåbentlig er pointen forklaret.
Droneyngelfratagelse
Den ugentlige fratagelse af forseglet droneyngel har vi gjort som vi plejer. Tavlerne er hjembragt til hønsene eller skraldespanden.
Total yngelfratagelse og vinterleje
- i alle familier. Det var programsat på forhånd og uanset midenedfald. Vi skal øve os.
Sidst år brugte vi indespærringskassetter i tre familier. Dronningen var indespærret på en yngeltavle, der blev skiftet fire gange over fire uger. Ægtavlen stod i familien en uge mere og blev fjernet når den var forseglet – forhåbentlig sammen med ynglende varroamider.
Vi havde bestilt nye kassetter til i år – nu produceres de igen - men de kom lige en uge for sent. Så det blev total yngelfratagning sidste uge i juni i alle familier. Vi slog det sammen med at lave vinterleje.
Opskriften på total yngelfratagelse siger at dronningen og en æg/åben-yngel-tavle sættes i nederste magasin, sammen med et par honningtavler og kunsttavler for resten. Dronningegitteret lægges over. De gamle tavler placeres i 2. magasin og over dronningegitter i trugstaderne. Honningmagasin efter behov.
Alle tavler med forseglet yngel, åben yngel, æg tages fra familien.
Yngeltavlen i nederste magasin er fangstavle for de efterladte varroamider og den udskiftes når den er forseglet.
Formålet med kunsttavlerne er ikke beskrevet, men kan være at sikre nye tavler og/eller forsinke dronningens æglægning yderligere.
Børste bier - gemme tavler – og hvad så
Det er lidt som at tage honningtavler fra: Bierne skal børstes af og rammerne skal hurtigt gemmes i et magasin ved siden af. Ellers er bierne på igen. Der kan nemt være 10-12 yngeltavler i forskellige stadier i en god familie. Når vi har 10 familier er det mange tavler.
Opskriften på total yngelfratagelse siger at de fjernede tavler sendes til destruktion/omsmeltning. Vi kunne ikke nå at pakke rammer den aften. Det betød at magasinerne med yngeltavlerne blev sat ind i materielrummet. Vi kommer kun en gang om ugen og det er et sted mellem uheldigt og dumt i denne situation. Det betød at mange bier var klækket og fløj rundt i materielrummet i total stress. Vi kunne ikke aflevere rammerne til omsmeltning – vi spurgte. Forståeligt nok har man ikke lyst til at stå med nogle hel/halvfulde poser af klækkede bier, der lukkes ud i arbejdslokalet.
Det blev en længere grim historie om døde bier, mugne tavler og skimlede rammer. Men bier og voks endte efterhånden i vores skraldespande og forsvandt på den måde. Rammerne røg i en container på genbrugspladsen.
Bifamilierne klar igen
Familierne var lidt ”stille” i ugerne efter yngelfratagelse, men er kommet igen. Det har været mærkbart at der var færre bier i familierne i slut juli/start august. Her har vi nogle gange haft rigtig mange bier om ørerne. Det er fine familier ved indvintringen.
Honninghøsten
Udbyttet for sommerhonning var historisk lavt: 25 kg. Vi fodrede flere familier før vi slyngede den 31. juli.
Er det fordi der var færre trækbier? De fleste af de bier vi tog fra i starten afjuli ville først klække i 2. halvdel af juli. Et argument for at tage yngel fra i starten af juli er, at det ikke påvirker hverken honninghøst eller vinterbier. Vi har før haft meget ringe sommerhøst fordi omgivelserne tilsyneladende kan ”tørre ud” for blomster i juli måned. Men det må være en obs.
Konklusion på varrobekæmpelse uden kemi - år 2
Døde bier/yngelkommer vi ikke udenom. De er mere synlige end de varroamider, vi gerne vil udrydde. Efter en myresyrebehandling finder vi også hundredvis af døde bier. Det har været et trist vilkår, med trøst i at de fleste bier alligevel snart ville dø efter udtjent tjeneste og at det er for familiens bedste.
Med total yngelfratagelse foregår det lidt anderledes. Det meste af den yngel der tages fra er ikke levedygtig, men vi skal lære at aflive den ordenligt.
Midetryk og midevask. Midevask i sprit afliver hurtigt bierne.
Man kan godt overveje om det er nødvendigt at midevaske i første del af sommeren, hvis man alligevel vil yngelfratage eller bruge dronningeindespærring i juli måned. Så er det nok vigtigere fra august og fremhvor midetrykket igen kan tage til. Især hvis man gerne vil teste om familien kan klare vinteren uden kemi. Behandler man ikke med oxalsyre om vinteren, er det nok alligevel en god ide at midevaske i maj og juni.
I skolebigården vælger bestyrelsen indtil videre at give familierne oxalsyrebehandling i december. Det er en (kemisk!) måde at tjekke midetrykket. Alternativet kan være at miste flere familier i løbet af vinteren til akut biparalysevirus, bl.a. forårsaget af biernes nedsatte immunforsvar ved for mange sugende varroamider.
Her fravælger vi at følge projektets endemål om ”survival of the fittest” bifamilier og naturlig udvikling af varroaresistente bifamilier. Vi trækker det i hvert fald...
Total yngelfratagelse - tavlerne
Yngeltavlerne, især tavlerne med forseglet yngel. Når de ikke kan sendes til omsmeltning, skal vi finde en anden løsning i skolebigården. Her bliver der stor forskel på at have 2 eller 10 bifamilier.
En lynfrysning er klart det bedste til den forseglede yngel. Måske voksentavlen skal skæres fri, i en pose og i en fryser i 24 timer. Man kan så afgøre med sig selv, om man vil afdampe stykkerne, så voksen smelter af eller smide dem i skraldespanden.
Har man en solvokssmelter kan den på gode dage hurtigt stege en tavle igennem og smelte voksen fra. Er man frisk på at udnytte larverne til moderne proteintilskud, så er der serveret.
Kunsttavlerne i vinterlejet
De var ikke nødvendigvis udbyggede i alle familier. Det gav dem halvdårlige og flade tavler at tage foder ned i og de har ikke været egnet til yngel. Det kan også være der efter-følgende har været dronningeproblemer i familien og de derfor ikke har haft fokus på det.
Men en obs på at familierne udbygger de kunsttavler de får, og ellers skal du skifte dem til jomfrutavler – ikke mindst før du fodrer.
Fordele
Vi fastholder indtil videre at varroabekæmpelse uden (ret meget) kemi har effekt på midetrykket i familierne og at det derfor er til familiens bedste. Vores tre testfamilier fra sidste år havde færre mider i nedfald ved oxalsyrebehandlingen i december end de øvrige familier.
Det sparer familien for myresyrebehandlingen, der er hård kost og som jævnligt tager en dronning med.
Er det en fordel at vi har færre bier i familierne i juli måned? I skolebigården kan nogle familier godt blive kæmpestore og er de i dårligt humør, så kan det være lidt voldsomt og ekstra stikkende. Så ja, faktisk.
Havde vi haft nul sommerhonning hvis ikke vi havde yngelfrataget? Eller dobbelt op?
Tja… svært at sige hvordan familien har prioriteret opgaverne, når vi har give ammebierne lidt fri. Der har været færre munde at mætte.
Tid
Med total yngelfratagelse og vinterleje på en gang, slår man to arbejdsopgaver sammen til en gang. Så kan du godt tage på ferie. Der spares mere tid fordi vi ikke skal myresyrebehandle. Honninghøsten kan rykkes lidt/fodring starte lidt senere. I skolebigården hvor vi, modsat hjemme, regner i uger, fik vi en uge at kede os i. Vi fik også tid til at tage dronninger fra, der skulle skiftes, i en uge, og vente med at tilsætte den nye til ugen efter. Vi har jævnligt erfaringer med at dronningerne bliver slået ihjel af den nye familie når vi skifter med det samme. Det er altid lidt halvdyrt. I år kostede det alligevel en af fire dronninger. Familien havde selv taget affære og gemte på en ungdronning, som vi ikke havde set.
Midenedfald efter oxalsyrebehandlingen 10. december 2024
Stade nr./antal mider:
1/52
4/31
5/136
10/36
11/55
14/220
16/158
17/132
Antal bifamilier
Vi indvintrede 10 familier. Vi har netop i uge 11 2025 konstateret at 2 familier er døde. Det er de to familier i trugstaderne, som vi ikke har nedfaldsbakker i og derfor ikke kender midenedfaldet.
Der var dog døde bier i staderne, så de er ikke alle sammen fløjet væk, som det typisk ses ved akut biparalysevirus, der forbindes med højt midetryk.
Den ene familie var meget lille og er måske gået til af den grund.
Stade 13 havde en dronning fra 2024, bygget på ægtavle fra nr. 11.
Stade 15 fik tilsat/udskiftet til en ny grøn dronning, som vi aldrig så igen. En dronning blev siden set, så de havde nok en gående, som de havde fået på eget initiativ. Måske også for lille en familie.
Således endte varroa-uden-kemi år 2.
Kronborg Vestre Birks Biavlerforening - E-mail: formanden snabela kvbb-biavl.dk - Skolebigård: Mårumvej 59, 3230 Græsted