Vores navn

Hvad betyder Kronborg Vestre Birk?


Her får du en forklaring på foreningens navn, som Bodil Hansen skrev til foreningsbladet Honningtavlen i 1996.


Siden 1996 er internettet slået igennem, så vi står nok ikke længere i telefonbogen og man behøver ikke kende foreningens navn for at finde en "biavlerforening i Gribskov Kommune".


Hvad er Kronborg Vestre Birk?

Da Kronborg Vestre Birks Biavlerforening i 1995 gik ud af Amtsforeningen, talte vi i bestyrerelsen om at ændre navnet, fordi: 'Hvis man vil finde biavlerforeningen i telefonbogen, hvad slår man så op?'. Og 'Hvilket område dækker Kronborg Vestre Birk?'


Der er også en Kronborg Østre Birks Biavlerforening, og at det hedder Kronborg Østre og Kronborg Vestre, lader sig forklare ved hjælp af et landkort. Men derudover spørger en del mennesker: "Hvad betyder ordet Birk?"


Da jeg i 70-erne kom her til Helsinge, var der på væggen i dommerkontorets gang malet: '9. Birk'. Efter nogle opslag, bl.a. i "Håndbog for danske Lokalhistorikere", blev det klart, at Birk ligesom Herred, er et meget gammelt ord, kendt helt tilbage i 1100-tallet, men oprindelsen er uvis. Fra gammel tid betegnede Birk et byområde, f.eks. er den skånske birkeret fra 1200-årene en bylov. Det var på flere områder sådan, at de regler der gjalt i byerne, var strengere end de regler, der gjalt på landet. Senere blev hvert Birk en selvstændig retskreds, hvis beboere ikke skulle svare skat til herredstinget, og som havde deres eget ting: Birketinget. I 1623 kom der fælles regler for land og by, og fra 1686 var Holbo Herred (som bestod af sognene: Esbønderup, Nødebo, Søborg, Gilleleje, Græsted, Mårum, Helsinge, Valby, Blistrup, Vejby, Tibirke, Ramløse og Annisse) og Kronborg Birks sammenlagt til en retskreds - Kronborg Birk.


Dette som en forklaring på ordet Birk. I de nye telefonbøger hedder vores forening herefter: Biavlerforeningen Kronborg Vestre Birk. Så skulle vi kunne findes - også af udenforstående. - Og det er da et flot navn vores forening har, ikke?


Bodil Hansen

(Honningtavlen 2. årgang nr. 2 November 1996).